Confidenţialitate

Ministrul Finanțelor: Înrolarea în Spațiul Privat Virtual al Fiscului, obligatorie de la 1 martie 2022 | AUDIO

Înrolarea în Spațiul Privat Virtual al Fiscului va deveni obligatorie de la 1 martie, anul viitor, pentru persoanele juridice și persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală.

Tot de la 1 martie 2022, instituțiile publice locale și centrale vor trebui să intre într-un sistem informatizat al Ministerului de Finanțe, pentru o mai bună comunicare și evitarea aglomerației la ghișee, a explicat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

”Dacă ai o activitate independentă, e îndeajuns să descarci declarația și s-o postezi în Spațiul Privat Virtual, vei plăti apoi decizia de impunere și vei plăti taxele conform deciziei de impunere fără să te mai prezinți la organul fiscal, să stai la coadă, să pierzi timpul cu deplasări și așa mai departe”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă chiar și acum, când înregistrarea în Spațiul Privat Virtual al ANAF nu este obligatorie, sistemul de blochează.

Jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul Finațelor dacă odată noile obligații pentru plătitorii de taxe, instituția pe care o conduce va îmbunătăți performanța tehnică a SPV:

”Aici e vorba de chestiuni care privesc mai mult partea de hard, se blochează probabil pentru că sistemul a fost conceput pentru un alt număr de declarații. Lucrăm la rezolvarea acestor probleme. Urmărim ca inclusiv instituțiile publice să fie obligate să se inroleze în acest spațiu virtual”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă măsură menită să relaxeze relația dintre cei care achită taxe și stat este permanentizarea procedurii de rambursare a TVA cu verificări ulterioare plății.

Ministrul Finanțelor a explicat că acest sistemul de rambursare relaxat a fost aplicat în ultimele luni, cu rezultate bune pentru buget.