Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: ”Ne așteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică”

După ședința de Guvern de vineri seara, Florin Cîțu a declarat că și România va avea o contracție în al doilea trimestru, dar că acesta va fi singurul negativ din acest an.

„Am văzut cifrele și pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România și alte țări vor apărea în jur de 14 august. Trecem printr-o criză economică globală, estimările sunt revizuite în timp real.

În ceea ce ne privește rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste.

Ne așteptăm bineînțeles la o contracție pe trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă și în același timp ne așteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative concecutive în acest an. Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracție economică, celelalte vor avea creștere economică pozitivă”, a spus Florin Cîțu.

Declarația vine după ce azi a fost făcut public un raport care arată că economia Uniunii Europene s-a prăbușit în al doilea trimestru cu 11.09 %, și cu 12.1 a zonei EURO.

Cea mai afectată țară este Spania, unde economia a scăzut între 1 aprilie și 1 iulie, cu peste 18 %.

În Spania, declinul economic uriaș este cauzat, mai ales, de scăderea încasărilor în turism, dar și de întreruperea investițiilor și de reducerea cheltuielilor.

Premierul Spaniei i-a convocat pe liderii regionali la o ședință pentru a vedea ce alte măsuri pot fi luate pentru a stimula economia peninsulei.

După Spania, cele ma afectate țări de criza coronavirus, în Uniunea Europeană, sunt Franța și Belgia, ale căror economii au scăzut cu aproape 15%.

Economia Italiei a scăzut în trimestrul 2, cu 12 procente, arată o statistică preliminară publicată de Eurostat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS