Confidenţialitate

MFP: Donațiile de 2% din impozitul pe venit către ONG-uri, posibile pentru mai mulți ani

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță că, odată introdus formularul unic pentru declararea veniturilor –  inclusiv din drepturi de autorii, chirii și dividende – va fi clarificată și procedura donațiilor pe care salariiații le pot face pentru diverse organizații / asociații.

Este vorba despre transferul a 2% din impozitul pe venit către organizații ne-guvernamentale.

„Formularul unic va avea şi rubrică dedicată acestui transfer de 2% din impozitul pe venit, ca să nu mai vină fiecare la ghişeu cu, poate, sute de formulare, neştiind dacă CNP-urile sunt ale persoanelor care cu adevărat au dorit să facă acel transfer. Dar odată cu noul formular, se rezolvă şi problema aceasta a ONG-urilor sau transferul către ele a unor sume.” Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor a precizat că noul formular privind declararea veniturilor va permite redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pentru mai mulți ani pentru aceeași organizație/asociație.

De asemenea, Eugen Teodorovici, a exclus posibilitatea ca unele organizații neguvernamentale și asociații să nu poată continua activitatea din cauza unor modificări aduse Codului Fiscal.

Încă din noiembrie 2017, reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale atrăgeau atenția că guvernanții măresc plafonul de la care o companie plăteşte impozit pe venit, și că 80% dintre companiile mici nu vor mai putea face sponsorizări deductibile.