Confidenţialitate

Ministrul Educației: „Riscul seismic nu a fost expertizat” pentru clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit luni cauzând decesul unui copil | AUDIO

Clădirea internatului care s-a prăbușit în Odorheiu Secuiesc nu era expertizată pentru risc seismic – spune ministrul Educației. Ligia Deca a mers astăzi la locul tragediei și a discutat cu autorități locale și cadre didactice. Ministrul Ligia Deca spune că vinovații vor fi trași la răspundere și că responsabilitatea în ceea ce privește siguranța clădirii este împărțită.

Ligia Deca: „Riscul seismic nu a fost expertizat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba-Iulia. Ele sunt închiriate de către autoritatea publică locală, pentru a se desfășura activități educaționale și pentru scop internat. Asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat. Există fonduri puse la dispoziție în programul Școli Sigure și Sănătoase la care autoritățile publice locale pot apela”, a spus Ligia Deca.

Ligia Deca: „Oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”

În paralel cu ancheta procurororilor, vor fi verificări făcute și de Corpul de Control al ministrului Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vom demara și noi o acțiune a Corpului de Control al Ministrului Educației, pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației în Educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite. Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”, a mai spus ministrul Educației.

În internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, erau cazați 97 de elevi. Unul dintre ei a murit sub dărâmături. Este vorba despre un băiat care luna aceasta împlinea 18 ani. Alte 3 fete au fost rănite, dintre care una este în stare critică, intubată și cu fractură la coloană.

Ligia Deca: Copiii care nu mai pot fi cazați în clădire vor fi redistribuiți la alte unități de cazare

Ministrul Educației a menționat ce ajutoare au stabilit autoritățile locale pentru elevii din internat, rămași acum fără loc de cazare, haine și rechizite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un ajutor concret pentru relocarea copiilor care nu mai pot fi cazați în clădire. S-au găsit deja soluții prin Inspectoratul Școlar Județean. Ei vor fi redistribuiți la alte unități de cazare. Există și disponibilitatea din partea autorităților publice locale de a oferi fonduri în cazul în care este nevoie de alt tip de cazare, de tip privat, deci această nevoie va fi satisfăcută”, a spus Ligia Deca.

Internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc datează din 1910 și urma să fie reabilitat anul viitor. Autoritățile locale nu exclud ca dărâmarea peretelui clădirii să aibă legătură cu săpăturile care se făceau în apropiere pentru conectarea internatului la canalizarea orașului.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Ședință la Prefectura Harghita. Elevii liceului Tamași Aron vor primi ajutoare | AUDIO