Confidenţialitate

EXCLUSIV: Ministrul Educației, despre primul pas spre reformă | AUDIO

Ministrul Educației anunță, la Europa FM, înființarea unor școli-pilot în care să fie testate alte abordări în Educație, diferite major de ce avem în școlile din România.

Reforma promisă de Monica Anisie la început de mandat, în noiembrie anul trecut, ar putea prinde contur.

Primul pas este aprobarea înființării acestor școli-pilot, prin hotărâre de Guvern, iar ministrul spune că a fost deja elaborată hotărârea și o va prezenta în Guvern pentru aprobare.

“Este realizată la nivelul Ministerului Educației o hotărâre de guvern pe care o voi prezenta colegilor mei din Guvern. Putem realiza școli de aplicație, adică putem avea școli pilot în care să mergem și să pilotăm mai multe aspecte, cum ar fi un nou curriculum, dacă vă amintiți când am fost la dumneavoastră în emisiune am discutat despre acest lucru cu domnul Marian Staș, putem pilota un nou plan cadru. Vom urmării să realizăm și din alte perspective tipul acesta de învățare“

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Este imperios necesar să facem acest lucru. Vom realiza școli-pilot, școli de aplicație, în care să testăm o nouă programă, un nou plan cadru”, spune Monica Anisie.

Ideea școlilor-pilot a fost explicată de profesorul Marian Staș în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, încă din noiembrie. Marian Staș este acum consilier al ministrului Educației și un activ promotor al acestei idei.

Principiul de bază este combinarea materiilor și predarea interactivă. Un alt aspect important este libertatea dată școlilor de a alege anumite materii în funcție de preferințele elevilor.

 

Proiectul presupune desemnarea mai multor școli din toată țara care să testeze noua abordare pe parcursul unei promoții de elevi, pentru ca, mai apoi, să fie extinsă experiența la nivel național.

Orizontul de timp în care ar putea fi finalizată testarea este de 10 ani.