Confidenţialitate

Ministrul Economiei: Programele de sprijinire a companiilor afectate vor fi probabil lansate în a doua parte a lunii iunie | AUDIO

Programele de sprijinire a companiilor afectate de pandemia de coronavirus vor fi probabil lansate în a doua parte a lunii viitoare, spune ministrul Economiei, Virgil Popescu.

E vorba de granturi și vouchere pentru firme, dar și pentru a încuraja consumul intern.

Acestea din urmă vor merge către românii care au fost afectați de criză, nu către bugetari, a adăugat ministrul Economiei.

El a avut azi o discuție prin videoconferință cu reprezentanții mai multor companii. A spus că programul Start Up Nation va fi regândit, pentru că nu ar trebui să ajute companiile mari. Acesta ar urma să fie relansat tot în a doua parte a lunii iunie.

”Am observat granturi câștigate de companii care s-au angajat că vor avea 60 de angajați. Ori asta deja, e mai mult decât ridicol după părerea mea. Cred că Start Up Nation trebuie să stimuleze antreprenorii care știu să facă business, care au eficiență antreprenorială, care folosesc ultimele tehnologii în dezvoltarea companiilor lor și care pot să aducă plus valoare. Nu cred că Start Up nation trebuie să ajute companiile care au un număr mare de angajați să se transfere pe companii noi și pentru aceasta să folosească banul statului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Virgil Popescu, Ministrul Economiei

Virgil Popescu spune că va exista o linie specială de finanțare pentru turism, dar că nu crede că oamenii se vor înghesui să plece în vacanțe.

Eu nu cred că va fi reluat turismul atâta timp cât turistul nu se va simți în siguranță să plece de acasă, să se ducă în vacanță. Nu putem spune că facem turism introducând niște reguli care sperie turiștii să se ducă să se relaxeze. De aceea, cred că trebuie să avem cu toții răbdare, lucrurile să se liniștească și evident, împreună cu hotelierii, împreună cu agențiile de turism să găsim cele mai bune soluții pentru a reporni turismul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Virgil Popescu, Ministrul Economiei

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a spus la finalul discuției că firmele își doresc ca măsurile de sprijin să fie puse în practică mai repede.

”Eu vă mărturisesc că nu sunt mulțumit de viteza cu care se pun în aplicare, de altfel nici întreprinzătorii. Deși, din comentariile pe care le-am văzut și în general menținem legătura constant cu IMM-urile din țară, am văzut că au nevoie imediată de punere în practică a acestor instrumente, menținem presiunea constantă asupra Guvernului, să le pună cât mai repede în aplicare, pentru că e nevoie de toate aceste instrumente.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii