Confidenţialitate

Ministrul Economiei invocă securitatea naţională în cazul posibilei înstrăinări a cotei Exxon

Guvernul României s-ar putea opune vânzării participaţiei Exxon la proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun, din Marea Neagră, dacă eventualul cumpărător ridică suspiciuni legate de siguranţa naţională.

Ministerul Economiei a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens şi care conţine prevederi dintr-o directivă europeană neinclusă însă în legea petrolului.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune într-un interviu acordat Europa FM, că România are dreptul să decidă cine exploatează resursele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, după adoptarea legii offshore de catre Parlament, anul trecut, compania americană Exxon, care deţine jumătate din consorţiul care a câştigat dreptul de explorare a gazelor în perimetrul NEPTUN, a confirmat că plănuiește să renunțe la toate operațiunile pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră.

Ulterior, s-a format un nou consorţiu, în jurul celui de-al doilea partener, OMV Petrom, care este interesat să preia pachetul Exxon.

Ministrul Economiei spune la Europa FM că din el fac parte Romgaz şi compania omoloagă din Polonia. Romgaz intenţionează să achiziţioneze 20 la sută din proiect, adaugă ministrul. Iar întregul consorţiu ar avea capacitatea tehnică să scoată hodrocarburile la suprafaţă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit legii, transferul de licență de explorare a gazelor se poate realiza numai prin hotărâre de guvern.

La începutul anului, premierul Ludovic Orban a declarat la Digi 24 că de participaţia Exxon s-a interesat şi compania rusească Lukoil, însă Guvernul preferă în continuare, un partener din cadrul Uniunii Europene sau NATO pentru explorarea gazelor din Marea Neagră.

Interviul integral cu ministrul Economiei îl puteţi asculta mai jos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, ExxonMobil a anunțat că vrea să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră. Planul include și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa.