Ministrul Economiei din Rusia, pus sub acuzare pentru luare de mită

Ministrul Economiei din Rusia, Alexei Uliukaiev  a fost prins în timp de lua mită 2 milioane de dolari ca să aprobe preluarea unei companii de stat de către grupul Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Alexei Uliukaiev este cel mai înalt oficial rus reținut pentru fapte de corupție, de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, în anul 2000.

În vârstă de 60 de ani, Alexei Uliukaiev, a fost numit ministru al Economiei în 2013. Anterior, ocupase funcția de vicepreședinte al Băncii Centrale din Rusia.

Inițial, s-a opus vânzării a jumătate din acțiunile companiei petroliere de stat Bashneft către firma Rosneft, un gigant petrolier controlat de un apropiat al lui Vladimir Putin. Pentru a umple găurile din buget, create de prăbușirea cotației petrolului, în octombrie, a acceptat tranzacția, iar acțiunile au fost vândute cu 330 de milioane de ruble, adică 5 miliarde de dolari.

Comitetul de investigații – principala instituție anticorupție din Rusia – susține că ministrul economiei ar fi cerut, în schimbul aprobării tranzacției 2 milioane de dolari. De altfel, Alexei Uliukaiev a fost prins în timp ce încasa această sumă, iar acum riscă să petreacă între 8 și 15 ani după gratii. Procurorii spun că pot demonstra vinovăția ministrului, pentru că au interceptat convorbirile telefonice ale acestuia. Presa și unii analiști se întreabă însă dacă punerea sub acuzare a ministrului este rezultatul unor fapte de corupție sau o reglare de conturi între clanurile de la Kremlin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare