Ministrul de Interne: Nu am primit informări despre provocările de la protest – VIDEO

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că nu a primit personal informări despre provocări, Serviciul Român de Informaţii transmiţând sms-uri către şefi din minister, sms-uri care însă nu semnalau riscuri privind ordinea şi liniştea publice.

Carmen Dan a spus că numărul participanților la protestele de ieri ar fi fost de 40.000 de persoane, în București și în alte 32 de județe din țară. În capitală, potrivit MAI, ar fi fost 20.000 de manifestanți.

Carmen Dan a subliniat că presiunea exercitată asupra dispozitivelor de jandarmi la manifestația spontană de protest din seara de 31 ianuarie 2017, precum și intenția de participare a unor persoane și grupuri cunoscute cu comportament agresiv, au creat premisele creșterii intensității publice a manifestațiilor, precum și apariției unor situații de tulburare a liniștii și ordinii publice.

„Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. Aseară, între orele 19.43 și 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției Bogdan Despescu au primit sms din partea unui ofițer SRI care face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane. În general, activiști care participă constant la acțiuni de acest gen , precum și prezența unor membri ai galeriilor, la modul general. SMS-urile nu semnalau riscuri în ceea ce privește tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul pașnic la demonstrațiilor, dacă urmau să desfășoare acte de violență sau dacă aveau asupra loc mijoloace în acest scop” – a declarat ministrul de externe, Carmen Dan.

Precizările ministrului de Interne vin după ce astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a cerut ministrului de Interne Carmen Dan şi Jandarmerei „lămuriri urgente, scrise, clare” despre cum „elemente violente” au „distrus” mitingul din Piaţa Victoriei.

„Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori mă nemulțumește profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forță a avut toate informațiil necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte exact când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstrația din Piața Victoriei”, a spus preşedintele.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: „În loc să izoleze pe aceștia acolo unde s-au adunat și s-a știut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstrația, ci au pus în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod pașnic”.

„Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne și Jandarmeriei lămuriri scrise urgente și clare. De ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manfiestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față acolo”, a declarat preşedintele.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS