Confidenţialitate

Ministrul de Interne l-a schimbat din funcție pe șeful Jandarmeriei Române

Ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a anunțat că a luat decizia de a-l schimba din funcție pe șeful Jandarmeriei Române, Cătălin Ionuț Sindile, înlocuitorul acestuia urmând a fi șeful Jandarmeriei Craiova, Constantin Florea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Colonelul Ionuț Cătălin Sindile, a fost împuternicit în funcția de șef al Jandarmeriei pe 15 august anul trecut. Înainte a fost prim-adjunct.

Colonelul Sindile este născut în județul Teleorman – de unde PSD a numit mai multi oameni în funcții cheie. Acesta a fost la comanda Jandarmeriei pe 20 iunie 2018, când în Piața Victoriei jandarmii au încercat să îi împingă în anumite perimetre și i-au bruscat pe manifestanții strânși cu miile în Piața Victoriei pentru a protesta față de modificările din justiție. Jurnalistul german Paul Arne Wagner s-a aflat printre zecile de protestatari ce au fost ridicați de jandarmi.

Șeful Jandarmeriei Române, Ionuț Sindile, a fost pus sub învinuire în dosarul intervenției violente a forțelor de ordine la mitingul din 10 august. Parchetul  arată că Sindile și încă alți 3 acuzați au pus în aplicare ordinul nelegal de intervenție în forță pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei. Jandarmii au săvârșit acte de violență nejustificate de situația operativă și au folosit forța inclusiv împotriva unor copii, rezultând vătămarea unui număr mare de participanți la protest”, arată Parchetul.

Noul șef al Jandarmeriei, Constantin Florea, în vârstă de 53 de ani, este actualmente inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi „Mihai Bravul” din Craiova. Între 2005 și 2009, el a fost comandant adjunct al Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzeşti” Craiova, iar înainte de asta a deținut funcția de adjunct al comandantului şi Şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Județean Dolj. Constantin Florea a absolvit Colegiul Național de Apărare, dar și Colegiul Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” Bucureşti, potrivit CV-ului.