Confidenţialitate

Ministrul de Interne al Estoniei propune ca Patriarhia Moscovei să fie declarată organizație teroristă | AUDIO

În Estonia, Ministrul de Interne propune ca Patriarhia Moscovei să fie declarată organizație teroristă. Decizia vine pe baza unor informări de la serviciile de securitate estoniene. Anterior, ministrul ceruse Bisericii Ortodoxe să rupă orice legătură cu Moscova, fapt refuzat de clerici. Mai multe țări au decis sancțiuni la adresa Patriarhului Kiril al Moscovei, susținător al războiului din Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne al Estoniei urmează să propună Parlamentului să declare Patriarhia Moscovei drept organizație teroristă. Invocă rapoarte ale serviciilor de securitate privind activitatea bisericii ruse pe teritoriul Estonian.

Dacă Patriarhia Moscovei va fi declarată „organizație teroristă”, acest lucru va permite Ministerului să ceară în instanță interzicerea activității Bisericii Ortodoxe ruse.

„Acest lucru nu va afecta enoriașii, nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legăturile cu Moscova vor fi rupte”, a declarat ministrul de Interne la postul național de radio.

A adăugat că Patriarhia Moscovei este subordonată dictatorului rus Vladimir Putin, care, de fapt, dirijează activități teroriste în întreaga lume.

De altfel, mai multe state au decis sancțiuni la adresa Patriarhului Kiril, un susținător puternic al lui Putin și al războiului.

Anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei desfășura o serie de verificari asupra eparhiilor bisericii subordonate lui Kiril.

Zeci de clerici ai Patriarhiei Moscovei au fost acuzați de trădare și de faptul că aveau diverse misiuni în interesul Rusiei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Externe al României, despre pericolul nuclear în conflictul Rusia-Ucraina: „Riscul este prezent. Să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie” | VIDEO