Confidenţialitate

Ministrul de Interne, despre ursul împușcat: Nu mai exista un pericol iminent pentru viața oamenilor

Corpul de Control al Ministrului de Interne a terminat ancheta în cazul ursului ucis la Sibiu săptămâna trecută.

Animalul nu prezenta un pericol iminent în momentul împușcării sale, este una dintre concluzii. Ancheta a durat câteva zile, iar ministrul de Interne Dragoș Tudorache a prezentat rezultatele acesteia.

O primă concluzie prezentată de Dragoș Tudorache este aceea că  nu există proceduri pentru astfel de intervenții la nivelul judeţului Sibiu şi că nu a fost convocat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Responsabil pentru această decizie este şeful Poliţiei Municipiului Sibiu.

Dragoș Tudorache a precizat că, până săptămâna viitoare, Ministerul de Interne și Ministerul Mediului vor pregăti reguli pentru situația în care și alte animale sălbatice vor ajunge în zone populare.

În plus, în raport se mai arată că, la momentul împușcării, ursul nu mai prezenta un pericol iminent pentru viaţa oamenilor, pentru că animalul era într-o curte bine delimitată, iar acolo se mai putea încerca o dată tranchillizarea.

Dragoş Tudorache susține că în astfel de situaţii ar trebui instituit un Comandament de Urgenţă la nivel local, care să reunească autorităţile ce pot interveni pentru prinderea în viaţă a animalului sălbatic.

Ministrul a confirmat că există înregistrări ale conversaţiilor de pe staţiile folosite de poliţişti şi că şeful Poliţiei Municipale le-a cerut subordonaţilor să lovească ursul cu autospeciala de poliţie. Aceste înregistrări au ajuns la Parchet.

“Atunci când s-a luat această decizie, medicul veterinar era prezent şi ar fi putut să mai încerce încă o dată o astfel de tranchilizare. Înţeleg din raport că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor. Era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca o dată tranchilizarea”, a declarat Dragoș Tudorache.

 

Ministrul a mai spus că, până la sfârşitul săptămânii, va exista o procedură bine delimitată în astfel de intervenții.

Premierul Dacian Cioloş a fost cel care a cerut un raport în acest caz.

 

Ursul a fost ucis pe 12 octombrie în urma unei operaţiuni care a durat în jur de două ore. În tot acest timp, ursul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri. La operațiune au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici și vânători, dar şi reprezenţi ai altor instituţii, inclusiv prefectul judeţului, Cristian Roman.

Ursul avea aproximativ şase ani şi în jur de 150 de kilograme. După împușcarea animalului, a fost deschis un dosar penal pentru uz de armă letală.