Confidenţialitate

Ministrul de Externe britanic Boris Johnson, la Bucureşti

Ministrul de Externe britanic Boris Johnson se află, luni, la Bucureşti, iar pe agenda MAE pentru 25 septembrie se alfă întâlnirea sa cu ministrul Externe Teodor Meleşcanu.

La întâlnirea cu Teodor Meleşcanu, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe, din aprilie, ministrul britanic a exprimat aprecierea pentru aportul comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii britanice şi a oferit asigurări despre respectare drepturilor cetăţenilor români.

Ambasada Marii Britanii a precizat într-un comunicat că Boris Johnson vizitează Praga, Bucureşti şi Bratislava, „pentru a oferi asigurări cu privire la valoarea pe care Marea Britanie o ataşează relaţiilor sale de prietenie cu cele trei capitale şi pentru a dezvolta pe viitor cooperarea pe o paletă de subiecte de interes reciproc”.

 

Regatul Unit cooperează cu cele trei ţări în domeniul securităţii şi politicilor de apărare, precum şi în cel al combaterii influenţei Rusiei, a sclaviei moderne, a comerţului cu droguri şi a terorismului; şi împărtăşeşte cu cele trei ţări dorinţa de a creşte nivelul comerţului bilateral”, anunţă ambasada britanică.

Ministrul de Externe Boris Johnson va putea exemplifica și modalităţile prin care Marea Britanie intenţionează să întărească relaţiile bilaterale pe care le are cu statele prietene din Europa, în pofida ieşirii sale din Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei de săptămâna trecută, de la Florenţa, Ministrul britanic de Externe a declarat: „Sunt încântat să vizitez Republica Cehă, România şi Slovacia şi aştept cu nerăbdare întâlnirile cu colegii mei pentru a lucra îndeaproape pe o serie de subiecte de afaceri externe, inclusiv cele legate de securitate şi apărare.

Boris Johnson salută ocazia de a discuta cu premierul Fico şi cu miniştrii de Externe Zaorálek şi Meleşcanu despre oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor comerciale bilaterale.