Confidenţialitate

Ministrul Culturii: Roșia Montană, inclusă pe lista indicativă a UNESCO

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO. Este un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

“În intervalul luni 24 octombrie – miercuri 26 octombrie a.c., la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial. La aceasta sesiune, România a fost reprezentată de dna Irina Iamandescu (directoare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului din București), Ex.S. dl ambasador Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, și de dl Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.
In ședința din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizației pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată și includerea sitului Roșia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO.
Precizăm că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.”, a anuntat ministrul Culturii.

În lista Patrimoniului Mondial UNESCO mai sunt incluse: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăşt