Confidenţialitate

Ministrul Costache: Nu există cineva care să fie la adăpost de noul coronavirus

Ministrul Sănătăţii spune că noul coronavirus afectează toate categoriile de populaţie, indiferent de vârstă.

“Sunt toate vârstele afectate. Sunt şi pacienţi cu patologii complexe. Nu există cineva să fie la adăpost de acest virus. Acest lucru s-a întâmplat şi în Europa, şi în China. Deci nu există un grup de vârstă care să fie protejat de acest virus”, a declarat Victor Costache, joi seara, la Digi 24.

“Nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice, a adăugat el.

Întrebat când va fi vârful epidemiei în România, ministrul a explicat că, în cel mult zece zile, poate oferi un răspuns cert.

”Cred că vom putea răspunde într-o săptămână – 10 zile la această întrebare. Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele ce urmează, ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, de a reduce măsurile de limitare socială şi, în acelaşi timp, întărim spitale pentru a creşte capacitatea de primire pentru pacienţii de Covid-19. Toţi aceşti pacienţi sunt deja strânşi într-o bază de date prospectivă (…) Este foarte important să ştim toate detaliile medicale, ancheta epidemiologică, toate datele personale şi ce tratament a beneficiat fiecare tratament. Aţi văzut, în Timişoara se preferă un anumit tip de tratament, în Bucureşti sunt deja două scheme terapeutice. O dată la două zile, specialiştii noştri se întâlnesc într-o videoconferinţă pentru a uniformiza aceste practici”, a explicat Victor Costache.

Cadrele medicale din mai multe spitale ale țării reclamă lipsa echipamentelor de protecție.

Numărul de persoane infectate cu noul coronavirus ar putea fi de trei-patru ori mai mare decât cel anunțat oficial, a declarat la Europa FM președintele Societății Române de Microbiologie. Medicul Alexandru Rafila nu exclude ca România să fi intrat deja în faza de transmitere comunitară a bolii.