Confidenţialitate

Ministrul Cîmpeanu: Educaţia nu îmbolnăveşte | VIDEO

Ministrul Educaţiei admite că nu poate explica de ce, într-o şcoală dintr-o localitate cu rată mare de infectare cu SARS-CoV-2, elevii din clasele primare merg toţi la cursuri în acelaşi timp, iar la clasele terminale de la gimnaziu şi liceu prezența fizică a fost înjumătățită.

Sorin Cîmpeanu a insistat că decizia a fost adoptată pe considerente sanitare, fără a fi susţinută de Ministerul Educaţiei.

“Educaţia nu îmbolnăveşte! Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele”, a declarat ministrul, luni seară, la TVR.

“Nu am competenţe medicale să apreciez inflexibilitatea unor restricţii sanitare, dar am dreptul, ca om de educaţie, să mă întreb care este diferenţa între elevii claselor I-IV care pot veni cu prezenţă fizică efective integrale şi cei de clasa a VIII-a care nu pot veni cu efective întregi”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Luni, au fost raportate mai puțin de 2.300 de infecții la doar 7.000 de teste efectuate. Alte 63 de decese au fost asociate Covid, între care cel al muzicianului Adi Bărar, fondatorul trupei timișorene Cargo, răpus de infecție la vârsta de 61 de ani.

Institutul de Sănătate Publică a anunţat, luni seară, primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană de SARS-CoV-2 în România. Ambele contaminări au fost descoperite în București. Un tânăr de 38 de ani este simptomatic, dar fără istoric de călătorie şi fără contact cu caz cunoscut de Covid. Al doilea pacient provine dintr-un focar cu alte două cazuri. Se așteaptă și analizele în cazul acestora. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Săptămâna trecută, autoritățile au confirmat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus. Cea britanică este și ea prezentă în România. Reprezentat al României la Organizația Mondială a Sănătății, doctorul Alexandru Rafila a opinat că țara noastră nu putea fi o “insulă” în pandemie, ținând cont că cele 3 variante sunt considerate mai contagioase decât cea inițială de SARS-CoV-2.