Confidenţialitate

Ministrul Bode, despre inundațiile din Apuseni: Ce este foarte important, că nu avem victime

Ministrul Afacerilor Interne a declarat că aproape 300 de localnici au fost evacuaţi din calea viiturilor care au lovit mai multe localităţi din judeţul Alba.

Peste 120 de case şi două drumuri naţionale au fost avariate.

Guvernul promite că va sprijini financiar zonele afectate.

„Au fost mai multe mesaje RO-ALERT, date imediat după ce s-au întâmplat aceste fenomene. Discutând cu colegii de la ISU, pe seama telefoanelor pe care cetăţeni de aici, din zonă, le-au dat la 112, noi am venit în foarte, foarte scurt timp cu zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti… Am reuşit să ajungem chiar aici în zonă ocolind viitura şi pompierii au reuşit să avertizeze, să scoată din case o parte din cetăţenii care au fost evacuaţi. Ce este foarte important, că nu avem victime, cu toate că avem aproape 300 de persoane evacuate, avem peste 120 de case distruse, două drumuri naţionale unde se lucrează şi acum. (…) Alimentarea cu energie electrică este rezolvată în proporţie de peste 95%, din peste 10.000 de consumatori casnici mai sunt în jur de 50 nealimentaţi”, a afirmat Lucian Bode.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că toate localităţile afectate vor primi ajutor financiar, banii putând ajunge în localităţile afectate de luni, după şedinţa de Guvern.

„Toate zonele afectate vor primi susţinere. Ştim bine că sunt sume fixe, aşa este prevederea, dar dacă este nevoie să suplimentăm vom suplimenta. În acest moment se foarte importantă siguranţa oamenilor, să ne asigurăm că oamenii pot să-şi pună gospodăriile, dacă se poate cât mai repede la situaţia iniţială”, a spus Florin Cîţu.

Catalogând situaţia drept „dramatică”, premierul a dat asigurări că, în şedinţa de guvern de miercuri, vor fi asigurate resurse financiare şi pentru alte unităţi administrativ-teritoriale afectate de inundaţii anterior şi în alte zone.