Confidenţialitate

Miniștrii de Interne ai UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre criza migranților. Franța și Italia se află într-o criză diplomatică | AUDIO

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întâlnesc vineri într-o reuniune la Bruxelles dedicată politicii privind migraţia. Reuniunea vine după o recent dispută între Franţa şi Italia asupra primirii unei nave cu migranţi.

Refuzul Italiei de a permite acostarea navei Ocean Viking, care avea la bord 230 de migranţi, debarcaţi în final în Franţa, a provocat o criză diplomatică între Roma şi Paris.

Confruntată cu această situaţie, Franţa a cerut ‘‘iniţiative europene” pentru ”un mai bun control al frontierelor externe şi mecanisme de solidaritate”.

Totodată, a anunţat ca represalii anularea preluării a 3.500 de migranţi care urmau să fie transferaţi din Italia către Franţa în baza mecanismului european voluntar de redistribuire a refugiaţilor între statele membre.

Oricum, statele Uniunii  sunt divizate asupra acestor mecanisme, care implică redistribuirea migranţilor către țări care nu sunt în prima linie a valului migrator sau contribuţii financiare ori de altă natură în cazul refuzului acestei politici.

Reuniunea de la Bruxelles va aborda și revizuirea regulilor privind azilul, politica UE faţă de ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, precum şi rolul ONG-urilor care ajută migranţii să ajungă în Europa.

Guvernul italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decis să pună capăt practicii de a primi migranţii recuperaţi pe Mediterană de nave ale diferitelor ONG-uri, pe care le acuză că alimentează valul migrator dinspre Africa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: UE nu a reușit să ajungă la un acord privind plafonarea gazelor naturale. Statele membre se reunesc luna viitoare | AUDIO