Miniștrii de Finanțe din Zona Euro reiau discuțiile privind datoria Greciei

Întâlniri decisive astăzi și mâine pentru viitorul Greciei. În Luxemburg, miniștrii de finanțe din Zona Euro se întâlnesc astăzi, din nou, pentru a discuta despre datoria elenă, după ce toate negocierile cu liderii de la Atena au eșuat. Și tot astăzi, premierul Greciei, Alexis Tsipras, pleacă în Rusia, într-o vizită de 2 zile. Mâine, Tsipras se va întâlni cu președintele Vladimir Putin, la un Forum Internațional Economic la care vor participa lideri din China, Kyrgyzstan și Mongolia

În acest moment, cele două părți au păreri diferite privind rămânerea Greciei în Zona Euro. Liderii de la Atena spun că finanțatorii țării, FMI, Banca Central Europeană și Uniunea Europeană, cer reforme absurde, precum tăierea pensiilor și creșterea TVA-ului, măsuri pe care locuitorii nu le mai suportă. Așa că liderii greci așteaptă ca finanțatorii să-și schimbe atitudinea. La fel și susținătorii partidului premierului Alexis Tsipras, care, aseară, au ieșit în stradă, la Atena.

Întrebat ce crede despre întâlnirea de astăzi a miniștrilor de Finanțe din Zona euro, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, nu s-a arătat prea optimist.

,,Nu cred că întâlnirea miniștrilor de Finanțe va aduce rezultate noi, pentru că ele nu au fost pregătite dinainte. Astfel de pregătiri nu s-au făcut. Personal, cred că în acest momemt, o soluție mai poate veni doar de la cel mai înalt nivel politic, adică de la președinți, premieri și cancelari, a spus ministrul grec de Finanțe.

De partea cealaltă, cancelarul Germaniei, Anghela Merkel, a declarat în această dimineață, în Bundestag, că țara sa lucrează din greu pentru a menține Grecia în zona Euro. ,,Încă mai cred că există o cale,, a spus cancelarul german. Grecia trebuie să ramburseze Fondului Monetar Internațional o datorie de peste 1,5 miliarde de euro până la sfârșitul lunii.

Dacă ar plăti acești bani, Guvernul nu ar mai avea bani de pensii și salarii.

Cât privește vizita în Rusia, este a doua vizită pe care Tsipras o efectuează în  mai puţin de două luni. De această dată, premierul elen va  susţine candidatura unor companii greceşti la construirea unui gazoduct care va fi exploatat de către gigantul rus Gazprom, un proiect care irită atât UE, cât şi Statele Unite.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS