Confidenţialitate

Ministerul Transporturilor și cel al Apărării, acord pentru primele proiecte de infrastructură cu fonduri europene

Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării au agreat care vor fi primele proiecte pentru care România va cere bani Uniunii Europene în cadrul planului de mobilitate militară și infrastructură.

Este vorba despre peste 30 de platforme feroviare pentru încărcarea/descărcarea echipamentului militar și poduri care să susțină inclusiv convoaie și trafic greu, pe lângă transportul obișnuit, civil.

Într-un răspuns solicitat de Europa FM, Ministerul Transporturilor anunță că a agreat cu Ministerul Apărării ca România să acceseze fonduri europene în vederea îmbunătățirii infrastructurii civile și militare.

Astfel, pentru început, se are în vedere modernizarea platformelor feroviare pentru încărcarea/descărcarea echipamentului militar și a infrastructurii adiacente din Gările București Progresu, Bărăganu, stație de pe magistrala București-Constanța, Filești, parte din București-Buzău-Făurei-Galați și 4 platforme de pe linia București-Ploiești-Brașov-Făgăraș-Sibiu.

În ceea ce privește infrastructura rurieră, Ministerul Transporturilor și cel al Apărării au decis că, pentru început, trebuie modernizare 28 de poduri, majoritatea din Moldova, Transilvania și Valea Prahovei.

Lista urmează să fie completată.

Vă reamintim, comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat miercuri, la Europa FM, alocarea a 1,69 de miliarde de euro pentru proiecte de mobilitate militară și infrastructură.

România poate accesa pentru fiecre proiect până la 80% din banii necesari.