Confidenţialitate

Ministerul Sănătății cere introducerea a două noi analize pe lista celor decontate de CAS în contextul unei campanii pentru prevenirea bolii cronice de rinichi | AUDIO

Campanie pentru prevenirea bolii cronice de rinichi. Ministerul Sănătăţii, medicii de familie și cei specialiști în Nefrologie cer introducerea a două noi analize pe lista celor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. E vorba de „rata de filtrare estimată” şi „raportul de albumină-creatinină urinară”, care permit depistarea precoce a acestei afecţiuni.

Alexandru Rafila: Depistarea unei boli cronice de rinichi în stadiu incipient reduce nevoia de dializă și de transplant

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O boală cronică de rinichi depistată în stadiu incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat: în primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă şi, cel de-al doilea lucru, şi cea de transplant”, a spus ministrul Sănătății.

Conform statisticilor, 1 din 10 români are o boală cronică de rinichi, însă doar 10% sunt depistați cu această afecțiune în stadii incipiente. În prezent, sunt înregistraţi 37.000 de pacienţi cu boală cronică de rinichi, un sfert fiind în stadiu avansat.

Alexandru Rafila, despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului de albumină-creatinină urinară

Singura analiză decontată acum este legată de creatinina serică, dar aceasta nu reflectă suficient modul în care o posibilă boală de rinichi evoluează, spune ministrul Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Funcţia renală poate să fie evaluată prin anumite investigaţii pe care o să le propunem pentru a fi incluse în noul contract-cadru, fără ca aceste investigaţii să fie extrem de complicate. Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului de albumină-creatinină urinară care se pot face foarte simplu în cadrul unei investigaţii de rutină”, a mai spus ministrul Sănătății – Alexandru Rafila.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății: Vor fi găsite soluții pentru menținerea pe piață a medicamentelor ieftine. Discuțiile cu producătorii continuă | AUDIO