Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Vor fi găsite soluții pentru menținerea pe piață a medicamentelor ieftine. Discuțiile cu producătorii continuă | AUDIO

Ministrul Sănătății dă asigurări că vor fi găsite soluții pentru menținerea pe piață a medicamentelor ieftine. Alexandru Rafila admite că în ultimii ani au dispărut mai multe astfel de tratamente. Reacția vine în contextul unui comunicat dat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, care estimează la 3.000 numărul de astfel de medicamente dispărute de pe piață.

Reprezentanții asociației cer ajustarea prețurilor cu rata inflației, cel puțin pentru produsele de până în 50 de lei. Ei se plâng că le-au crescut mult costurile, dar prețul la care pot vinde produsele rămâne mic, fiind reglementat de stat.

Ministrul Sănătății spune că discuțiile cu acești producători continuă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noi așteptăm de la dânșii un răspuns. Noi avem un grup de lucru referitor la politica de preț a medicamentelor. Dumneavoastră știți că foarte multe medicamente au dispărut în ultimii ani datorită modului de calcul al prețului și sunt medicamente generice, așa că o să găsim împreună o soluție. Am făcut pași concreți în acest sens, apropo de referința la molecule care, de fapt, nu există pe piața românească”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: „Noi trebuie să pledăm nu pentru producător, trebuie să pledăm pentru pacienți”

În condiţiile în care producătorii de medicamente generice spun că au o colaborare bună cu Ministerul Sănătăţii, dar nu la fel cu Ministerul de Finanţe, Alexandru Rafila a fost întrebat de jurnaliști dacă poate facilita relaţia cu Finanțele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eu sunt unul dintre membrii Guvernului. Evident că noi trebuie să pledăm nu pentru producător, trebuie să pledăm pentru pacienți. Ori pacienții sunt cei care au nevoie de medicamente și medicamentele vin de la producători care trebuie să aibă condiții economice care să le permită o activitate care trebuie să aibă un anumit nivel de profitabilitate și să permită, pe de altă parte, și menținerea acestor medicamente pe piață”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Medicii de familie cer ca biletele de trimitere, concediile medicale sau rețetele să fie emise doar electronic | AUDIO