Confidenţialitate

Ministerul Muncii vrea mai mulți lucrători străini pentru a acoperi posturile vacante

Ministerul Muncii dorește să modifice hotărârea guvernamentală privind contingentul muncitorilor străini nou-admişi pe piaţă forţei de muncă în 2017, pentru a crește numărul acestora.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, apărut pe pagina Ministerului Muncii, ar urma să fie majorat numărul de lucrători permanenţi și al celor detaşaţi.

Solicitările de avize de angajare a muncitorilor străini au crescut în ultimele luni, iar pe piaţa de muncă sunt înregistrate mii de posturi vacante.

Măsura vine ca urmare a necesității de a asigura forţă de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români.

„Conform celor comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în perioada 01.07.2017 – 30.09.2017 a fost inregistarta o creştere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare / detaşare a lucrătorilor străini şi au fost eliberate 1800 de avize – o medie de 600 avize eliberate lunar, faţă de media de 400 avize eliberate lunar în primele două trimestre ale anului 2017, în prezent fiind în curs de soluţionare 650 de cereri de avize de angajare/detaşare”, se arată în notă de fundamentare a proiectului de HG.

Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a avut înregistrate în perioada ianuarie- august 2017, aproape 59.000 de locuri de muncă au fost declarate că fiind vacante.