Confidenţialitate

Ministerul Mediului a stabilit un administrator al Parcului Natural Văcărești

Ministerul Mediului a desemnat Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) pentru administrarea parcului cu același nume, în asociere cu Primăria Generală a Capitalei (PMB) și în parteneriat cu alte 12 instituții de profil.

Administratorul Parcului va lua o serie de măsuri privind protecția și paza zonei respective, dar și monitorizarea speciilor și habitatelor.

Administratorii sunt responsabili de ce se întâmplă în parc. Ei vor să pună transforme Parcul Natural Văcărești într-o zonă dedicată conservării naturii, protecției mediului, educației și turismului sustenabil .

APNV a luat ființă în anul 2014 cu scopul înființării Parcului Natural Văcărești și al conservării peisajului și biodiversității acestuia.

Actualul amplasament al Lacului Văcărești reprezintă o arie naturală cu o suprafață de 183 de hectare, situată în sectorul 4, unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălți, zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate, cu sute de specii de plante, precum și existența a peste 90 de specii de păsări și mamifere.

Pe 11 mai 2016, prin hotărâre de Guvern, zona a fost declarată parc natural, instituindu-se regimul de arie naturală protejată. Pe 9 decembrie, fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat demararea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești.