Ministerul Justiției confirmă ancheta DNA: O gravă imixtiune în activitatea puterii executive

Ministerul Justiției confirmă că DNA a cerut instituţiei înscrisuri legate de elaborarea şi emiterea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale.

Ministerul Justiţiei susţine că ”declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”.

Instituția face precizări, într-un comunicat, ”ca urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass media şi a unor informaţii vehiculate în spaţiul public, pentru o informare corectă a opiniei publice”.

Potrivit Ministerului Justiției, procurorii anticorupție au cerut așadar toate documentele în original care au legătură cu elaborarea ordonanței de urgență, adoptate, pe ascuns, în seara zilei de marți.

DNA a cerut ca documentele să fie primite până pe data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale.

În replică, ministerul precizează în comunicat că ”modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei  în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale”.

Totodată, Ministerul Justiţiei precizează faptul că ”nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, întrebat dacă a început o anchetă legată de elaborarea OUG privind modificarea codurilor penale, că există un dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie care are o anumit legătură cu aceasta, precizând că mai multe informaţii pot fi obţinute de la DNA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS