Ministerul Justiţiei anunță dezbateri publice privind Legea de modificare a codurilor penale

Ministerul Justiţiei a anunţat că va organiza, pe 26 aprilie şi 15 mai, două dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, pe care l-a publicat pe site-ul ministerului.

„În temeiul dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codului de Procedură Penală, pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi pentru completarea articolului 79 din Lege nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal’, anunţă reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Astfel, în 26 aprilie, la ora 10.00, va fi organizată prima dezbatere, la care pot participa atât persoane fizice, cât şi asociaţii legal constituite.

Dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, capacitatea sălii fiind de maxim 50 de persoane, mai arată MJ, care precizează că timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.

În data de 15 mai, la ora 12.00, va fi organizată a doua dezbatere, la care urmează să fie invitaţi „reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiţiei, precum şi ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiţiei, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectului de lege”, spun reprezentanţii MJ.

În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, proiectul prevede înlocuirea sintagmei „îndeplineşte în mod defectuos” din articolul 297 al Codului penal cu sintagma „îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului”, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

Proiectul de lege modifică şi articolul 301 al Codului penal, înlocuindu-se sintagma „raporturi comerciale”, declarată neconstituţională, cu sintagma „raporturi specifice celor dintre profesionişti”.

Alte modificări vizează articolul 308 din Codul penal, privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.

Proiectul de lege mai prevede că pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive.

De asemenea, actul normativ face referire şi la confiscarea extinsă, pentru transpunerea Directivei europene 2014/42/UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS