Ministerul Finanțelor vrea să modifice programul Prima Casă, pentru a încuraja achiziționarea locuințelor noi

Ministerul Finanțelor propune modificarea programului Prima Casă, astfel încât, în următorii 5 ani, garanția de stat să rămână 50% doar în cazul creditelor pentru locuințe mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani.

În cazul împrumuturilor pentru locuințele vechi, garanția statului va scădea la 40%, ceea ce va duce la creșterea dobânzilor bancare pentru astfel de credite.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu a explicat că a propus aceste modificări pentru a încuraja construirea și cumpărarea de locuințe noi. Aceste schimbări ar putea duce și la scăderea prețurilor pentru apartamentele vechi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toate aceste modificări fac parte dintr-o strategie pe 5 ani privind programul Prima Casă, care ar urma să fie aprobată, prin memorandum sau hotărâre de guvern, de actualul Executiv.

Potrivit documentului, se va păstra avansul de 5 la sută pentru Programul Prima Casă. Pentru următorii 2 ani, ar urma să fie aprobat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei, iar pentru perioada 2019-2021, 1,5 miliarde de lei.

Până acum, 185.000 de persoane și-au luat o locuință prin programul Prima Casă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS