Confidenţialitate

Ministerul Educației: Sintagma „sală de detenție” din proiectul privind statutul elevului a fost folosită în mod eronat în spațiul public | AUDIO

Elevii care deranjează orele de curs vor fi duși într-o sală specială din școală, unde de regulă se desfășoară activități cum ar fi lectura suplimentară sau completarea de fișe. Acolo vor sta sub supravegherea unui cadru didactic, așa prevede proiectul privind statutul elevului, lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației. Instituția precizează că s-a folosit eronat în spațiul public sintagma „sală de detenție”, aceasta nefiind menționată în proiect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul privind statutul elevului prevede că fiecare cadru didactic poate decide atunci când un elev deranjează ora de curs ca acesta să fie transferat într-o altă sală stabilită, de regulă pentru activități precum lectrua suplimentară sau completarea de fișe. În acea sală, elevul va fi sub supravegherea unui profesor, iar părinții lui vor fi informați în scris despre măsura luată în cazul copilului lor.

Ministerul Educației: Sintagma „sală de detenție” a fost folosită în mod eronat

Ministerul Educației susține că în spațiul public s-a folosit în mod eronat sintagma „sală de detenție”. Acest termen nu se regăsește în proiect, menționează instituția. Este o asociere cu un concept care în proiectul propus are un alt scop, susține Ministerul Educației, care nu precizează însă despre ce scop este vorba.

Ministerul Educației: „Pentru o informare corectă redăm conținutul integral al articolului din documentul supus consultării publice:

Art. 14 (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”. 

Proiectul privind statutul elevului mai prevede interdicția folosirii telefoanelor și a altor echipamente de comunicații electronice în timpul orelor, cu excepția situațiilor când sunt utilizate în scop educativ. De asemenea, folosirea absenței ca mijloc de coerciție e interzisă.

Sunt prevăzute, de asemenea, mai multe tipuri de sancțiuni de la observație individuală și mustrare scrisă până la exmatriculare fără drept de reînscriere în cazul elevilor din învățământul postliceal.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Papa Francisc le cere preoților să țină predici mai scurte: „Se pierde atenţia şi oamenii adorm” | AUDIO