Ministerul Educației reactionează: Profesorii nu sunt obligați să participe la marșul antiavort

„Marşul pentru viaţă” are loc sâmbătă în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în peste 100 de localități din Republica Moldova. Organizatorii spun că se opun avortului. În București, manifestanţii se vor aduna în Parcul Unirii la ora 12.30 – şi vor porni în marş spre Parcul Tineretului la ora 13.00.
În Constanța, marșul are loc duminică. Iar Ministerul Educației a reacționat: nimeni nu îi poate obliga pe profesorii de religie, pe părinți și elevi să participe la acest marș.
Reacția vine după ce Arhiepiscopia Tomisului a cerut Inspectoratului Şcolar Constanţa să „invite” toţi profesorii de Religie din Constanţa la „Marşul pentru viaţă”.

În plus, potrivit unei adrese din 20 martie, dascălii sunt obligaţi să informeze elevii şi părinţii cu privire la eveniment. Documentul arată că şi Inspectoratul Şcolar are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în Constanţa, în baza unui protocol semnat între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei şi care prevede că Inspectoratele Şcolare ar fi subordonate ambelor instituţii.
Inspectorul de Religie din Constanta, Daniela Stan s-a supus ordinului Bisericii şi a postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa adresa prin care recomandă profesorilor să respecte cerinţele.

Ministerul Educatiei reactionează, secretarul de stat Gigel Paraschiv, a declarat pentru „Adevărul” că nu există nicio dublă subordonare a inspectoratelor şcolare, iar Arhiepiscopia nu îi poate obliga pe angajati să participe la „Marşul pentru viaţă”.

În același timp, secretarul de stat – care pentru câteva zile îi tine locul ministrului Pavel Năstase la şefia instituţiei, susţine că Ministerul Educaţiei va cere Inspectoratului să nu dea curs adresei Arhiepiscopiei Constantei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS