Confidenţialitate

Scandalul Huawei: Ministerul de Externe chinez l-a convocat pe ambasadorul SUA la Beijing

Ministerul de Externe chinez l-a convocat, duminică, pe ambasadorul SUA la Beijing pentru a “protesta energic” împotriva arestării lui Meng Wanzhou, directorul financiar Huawei.

SUA, a apreciat Beijingul, trebuie să revină asupra mandatului de arestare pe care l-au emis împotriva lui Meng Wanzhou.

China îşi rezervă posibilitatea de a lua măsuri, în funcţie de ceea ce vor face sau nu americanii, a specificat ministrul adjunct al afacerilor externe Le Yucheng ambasadorului SUA, indică MAE chinez.

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

În cazul în care va fi extrădată în SUA, Meng se va confrunta cu acuzaţii multiple de conspiraţie pentru a defrauda mai multe instituţii financiare, cu o pedeapsă maximă de până la 30 de ani pentru fiecare cap de acuzare.

Conflictul ar putea tensiona și mai mult relațiile fragile dintre China și SUA, mai ales în contextul în care cele două ţări încearcă să ajungă la un acord privind comerţul.