Ministerul Culturii – control la Mănăstirea Curtea de Argeș, privind montarea termopanelor

Ministerul Culturii și Identității Naționale va trimite o echipă la Curtea de Argeș pentru a verifica în ce condiții au fost montate termopane la Biserica cunoscută sub numele de Biserica Meșterului Manole.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Argeş, Episcopia Argeșului și Muscelului nu a cerut aviz pentru tâmplărie PVC și a cerut înlăturarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeș, face parte din ansamblul Mănăstirii Argeșului, care este inclus în Programul Național de Restaurare.

În timpul lucrărilor de restaurare, însă, au fost montate, în interiorul bisericii, la ușa de acces și la ferestrele din interior, protecții de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare maro.

Protecțiile dublează geamurile originale și ușa metalică de acces.

Însă, montarea acestora s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii.

Direcția Județene pentru Cultură Argeș a considerat că protecțiile de termopan nu afectează monumentul, iar înlăturarea acestora se poate face fără a-l deteriora.

Prin urmare, a cerut Episcopiei Argeșului și Muscelului ca, la terminarea lucrărilor de restaurare – în această toamnă – să demonteze protecțiile de termopan.

Mănăstirea Curtea de Argeş a fost ctitorită în 1515 de Neagoe Basarab. De ea se leagă şi istoria monarhiei, dar și legenda Meșterului Manole.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS