Ministerul Culturii a depus plangere penala pe numele sculptorului brasovean Florin Codre (AUDIO)

Acesta ar fi trebuit să realizeze Monumentul Marii Uniri de la Arad. Artistul a fost plătit cu zece milioane de lei, dar a lăsat lucrarea abandonată în China.

Ministerul Culturii anunţă că s-a formulat o plângere penală împotriva sculptorului Florin Codre, plângere care se află în curs de soluţionare, iar în acest moment procedura nu este publică. Mai mult, Ministerul este şi în proces cu artistul pentru nerespectarea contractului. Autorităţile încearcă astfel să îl convingă pe sculptor să îşi respecte obligaţiile de a realiza şi livra Monumentul Marii Uniri de la 1918.

Artistul Florin Codre a fost plătit cu 10 milioane lei de la bugetul statului pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, care urma să fie amplasat pe lacul Pădurice din centrul oraşului Arad. Monumentul a fost realizat în indepărtata Chină, pentru că acolo artistul ar fi găsit marmură de calitatea dorită. Numai că opera nu a fost adusă nici acum în ţară, cu toate că trebuia să fie amplasată de ceva timp. Pe de alta parte, au apărut informaţii potrivit cărora o parte a monumentului ar fi fost deteriorată în timpul manevrelor de încărcare pe vapor, iar opera urma să fie reparată.

E vorba de o coloana din marmura înaltă de 36 de metri, o aşa-zisă coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care simbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti.

Monumentul ar trebui să fie legat terestru de trei poduri.