Confidenţialitate

Ministerul Afacerilor Externe vrea mai multe secții de votare în diaspora pentru alegerile parlamentare

Ministerul a transmis Autorității Electorale Centrale lista integrală a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe vrea ca la alegerile parlamentare din 11 decembrie, românii din diaspora să aibă 417 secţii de votare – cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014.

Majoritatea secțiilor de vot ar urma să fie amplasate în Italia (cu 22 mai multe), Spania, cu 15 mai multe, în Republica Moldova au urma să fie cu 14 mai multe secții, şi în Germania, românii ar urma să voteze în 10 secții noi, pe lângă cele 5 existente.

Lista include şi cele 7 secţii solicitate de comunităţile din diaspora.

Cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016 au cerut aceste secții în plus.

S-a cerut suplimentarea secțiilor, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii august, Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile, prin care se vor putea înfiinţa noi secţii de votare, la propunerea MAE, acolo unde va fi nevoie. În plus, românii din diaspora vor putea vota în orice secţie, pe liste suplimentare, fiind uşurată şi procedura de înscriere în Registrul Electoral, cu acte transmise prin e-mail.

Numărul cetăţenilor români cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de aproape 19 milioane.