Mina Petrila, final de poveste

După un secol și jumătate în care au trait din munca în mina de lângă casă, locuitorii orașului Petrila se află de astăzi în fața unei noi realități: mina Petrila s-a închis.
Oamenii din Petrila regretă mina, munca de sub pământul fără cer și nostalgia îi cuprinde când sunt întrebați cum vor întoarce capul peste Jiu, ca să vadă locul unde au muncit toată viața.

Multe dintre construcţiile minei Petrila vor fi demolate. Exista, însă, mai multe inițiative care urmăresc să salveze măcar o parte din clădirile minei. Un grup de tineri arhitecți din Paris, Cluj și București vor să înființeze la Petrila un așa numit atelier de regenerare post-industrială, prin clasarea clădirilor ca monument istoric.

Pe de altă parte, autoritățile locale vor să facă în locul minei un muzeu al mineritului.

În ciuda regretelor pentru închiderea minei, copii din Petrila par oricum că nu și-ar fi dorit să ducă mai departe tradiția familiei. Conștienți de cât de grea și riscantă e munca de mineri, apreciind sacrificiile făcute de părinții lor, copii din Petrila par convinși că viitorul lor trebuie să fie departe de galeriile întunecate și praful negru de cărbune.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS