Confidenţialitate

Mina de război din largul Mării Negre, descoperită de Forțele Navale Române, a fost distrusă | FOTO

Mina marină periculoasă, observată la 70 kilometri travers de portul Midia, a fost distrusă, informează Forțele Navale Române. Un pescador românesc a alertat luni dimineață autoritățile navale după ce a observat în larg prezența dispozitivului exploziv.

Misiunea de intervenție pentru neutralizarea minei marine care plutea în derivă la o distanță de 70 kilometri de țărmul românesc al Mării Negre s-a finalizat la cinci ore de la plecarea navei „Viceamiral Constantin Bălescu” în misiune.

Această navă, care are la bord scafandri specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre este de altfel cea care, în ultima săptămână, a fost trimisă zilnic în misiuni de patrulare după ce în zona de nord vest a Mării Negre au fost semnalate mai multe mine marine provenite dinspre portul ucrainean Odesa.

La misiunea de luni, după ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, scafandrii deminori s-au deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea ei. Au identificat tipul de dispozitiv exploziv, adică provenea din seria minelor semnalate în zona Odesa. Apoi, scafandrii deminori au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță.

Potrivit Forțelor Navale Române, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă.

Alerta a fost dată la 08:10 după ce pescadorul românesc Olimpus 1 aflat la 70-72 kilometri în larg a raportat prezența unei mine în apropierea sa. Au fost anuntate autoritatile navale.

Pescadorul a rămas să supravegheze mina de la o distanță de siguranță până la sosirea unei nave a Marinei Militare.

De amintit că atât guvernul român cât și cel bulgar au intrat în alertă încă din data de 21 martie, când în zona de nord vest a Mării negre au fost semnalate plutind în derivă mai multe mine marine.

Obiectele plutitoare care pun în pericol traficul maritim ar proveni de pe ţărmul portului ucrainean Odesa. Autoritățile navale din vestul Mării Negre au intensificat supravegherea apelor teritoriale.

Minele marine au ajuns deja în sudul Mării Negre. În urmă cu două zile, strâmtoarea Bosfor a fost închisă temporar după de pescarii turci au observat două obiecte plutitoare explozive.

Autor: Ghiulfer Predescu