Militarii romani care au luptat in Afganistan vor fi recompensati

Premierul Victor Ponta spune că veniturile acestora vor fi majorate, mai ales că Ministerul Apărării nu va mai cheltui bani pentru misiunile din teatrele de operațiuni.

Premierul Victor Ponta a făcut aceste declarații în Afganistan, unde a asistat la ceremonia de retragere a trupelor românești.

A avut loc și un incident: militarii de la baza din Kandahar au declanșat alarma de raid aerian cu rachete, iar șeful guvernului și ministrul apărării și cel de interne au fost adăpostiți într-un buncăr.

Așadar, după 12 ani de când primii soldați români au ajuns în Afganistan, România începe să își retragă trupele.

Țara noastră a participat la acțiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 de soldați. 23 dintre ei și-au pierdut viața.

NATO își retrage trupele din Afganistan. Până la sfârșitul anului, toți cei aproape 50 de mii de militari se vor întoarce acasă. Printre ei și ultimul detașament românesc, format din 2000 de militari.

La ceremonia organizată la Kandahar, ministrul Apărării, Mircea Dușa a amintit de cei care au căzut la datorie, dar și de importanța misiunilor militare și umanitare desfășurate de trupele române.

Ați demonstrat că sunteți cei mai buni , le-a spus ministrul de interne, Gabriel Oprea, în vreme ce premierul, Victor Ponta a ținut să le mulțumească pentru munca lor.

Retragerea trupelor NATO din Afganistan generează temeri privind o nouă intensificare a violențelor într-o țară în care talibanii rămân puternici, chiar și după 12 ani de prezență militară occidentală. De aceea, din octombrie, militarii NATO rămași în Afganistan se vor ocupa de instruirea armatei afgane.

România participă cu 200 de militari.