Milioane de fotografii cu fetele unor oameni au fost salvate in baza de date a politiei britanice

Acest demers ar putea fi sancționat de lege. Reprezentanții poliției au afirmat că au oprit stocarea de date până când justiția va clarifica situația.

Mai bine de 18 milioane de fotografii de recunoaștere facială au fost înregistrate de poliția biritanică fără aprobarea Ministerului de Interne.

Această bază este deja folosită de Serviciile de Informații Britanice, mai ales în aeroporturi și la granițe. Reprezentanții poliției spun că acest lucru este permis de Legea pentru protecția informațiilor. Membri ai societății civile au declarat că stocarea imaginilor contravine libertății persoanelor și dreptului la intimidate.

Înregistrarea datelor a început de peste un an și cuprinde imagini ale unor persoane care nu au fost inculpate vreodată. Autoritățile au declarat că în 2012, două persoane au reușit, cu ajutorul justiției să șteargă astfel de fotografii din baza de date. Curtea a sfătuit atunci Poliția să își revizuiască aceste practice într-un timp scurt.

Cu toate acestea, Poliția susține că acest mod de lucru este mult mai eficient decât depistarea AND-ului și poate ajuta la prinderea mult mai rapidă a infractorilor.