Confidenţialitate

Mii de turiști blocați în stațiunile de ski din Elveția

Zermatt, una din staţiunile de schi cele mai reputate din Elveţia, a rămas izolată în urma recentelor căderi masive de zăpadă. Aproximativ 13.000 de turişti sunt blocati acolo.

Nu se poate pleca sau veni deocamdată în stațiune şi există riscul “unor întreruperi de curent”, se arată pe site-ul celebrei staţiuni.

Drumul cantonal pentru a ajunge în staţiune este închis de luni de la orele 09:00. Iar trenul a fost oprit de ieri seară de la orele 17:30.

Azi noapte în staţiunea de schi Sestriere din Italia a fost prinsă sub zăpezi o clădire de 5 etaje – Le Bellevue – situată în apropierea drumului principal care duce la staţiunea de schi. Zăpada a intrat pe coridoare şi în apartamente, însă cei 29 oameni care erau in imobil au fost evacuaţi în siguranţă printr-un tunel săpat în garaj.

Căderile de zăpadă au fost spectaculoase, peste 2 metri, iar ninsorile înregistrate pe pantele italiene şi franceze ale Alpilor au blocat și drumurile către cabane.

Pe numeroase masive din Alpi de-a lungul graniţei franco-italiene, riscul de avalanşă era la nivelul maxim, iar circulaţia pe mai multe drumuri a fost întreruptă ca măsură de precauţie, mai multe comune rămânând izolate.

Este cazul staţiunii de schi Cervinia din Valea Aosta, care a înregistrat deja un episod similar la începutul lunii ianuarie.

Pe de altă parte, zăpada a prelungit sărbătorile pentru mulţi copii din regiune, în condiţiile în care unele municipalităţi au ales să păstreze şcolile închise luni şi marţi pentru a limita deplasările.

În partea franceză, luni, în 24 de ore, au fost înregistrate căderi de zăpadă de 40-90 centimetri, iar în unele zone acumulările pot ajunge până la 2 metri. Potrivit Météo-France, căderi de zăpadă atât de puternice sunt înregistrate în medie o dată la 30 de ani. De asemenea, în cazul a trei departamente a fost emisă alerta portocalie de avalanşe.

Aceste ninsori abundente sunt cauzate de un fenomen generat de umiditatea din câmpia Padului, din nordul Italiei, care se condensează la contact cu Alpii şi cade sub formă de zăpadă.