Mii de sindicalisti Cartel Alfa au protestat in fata Guvernului

Executivul nu a modificat Legea dialogului social, deși a promis că va face acest lucru.

Veniţi în faţa sediului Guvernului, sindicalişti din toate judeţele au cântat ‘Deşteaptă-te, române’ și au afișat bannere cu mesaje ca ‘Nu umilinţei salariale. Stop abuzului’, ‘Nu ne mai umiliţi! Ajunge!’, ‘Vrem muncă decentă’. Protestatarii au adus și un sicriu și o cruce pe care au scris ‘Îngropăm dialogul social’.

Concret, nemulţumiţii cer ca, până pe 17 octombrie, comisiile de muncă din Parlament să întocmească un raport privind modificarea Legii dialogului social, iar documentul să fie discutat în prima şedinţă de plen. Printre propunerile lor: introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional și dreptul de a organiza greve.

Liderul ‘Cartel Alfa’, Bogdan Hossu, susține că, în prezent, după eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, mai puţin de 30 la sută dintre salariaţi mai sunt astăzi acoperiţi de un contract colectiv de muncă. Acest lucru înseamnă ‘precarizarea locurilor de muncă’, crearea unor condiţii inumane de muncă, salarii menţinute la nivel foarte scăzut, evaziune fiscală şi contribuţii fiscale plătite la nivelul salariului minim.