Confidenţialitate

Mii de butelii cu freon nociv, interzis în Uniunea Europeană, descoperite în Portul Constanța

Pericol de poluare masivă în Portul Constanța unde, în urma unui control, polițiștii Gărzii de Coastă au descoperit mii de butelii cu freon nociv, interzis în Uniunea Europeană.

Marfa de contrabandă a fost sigilată, iar beneficiarul s-a ales cu dosar penal.

Polițiștii de frontieră împreună cu vameșii din portul Constanța Sud Agigea și comisari de la Garda de Mediu au verificat, în baza unei informații, mărfurile dintr-un tir adus cu vaporul din Turcia. Comisar sef Petrică Irimia:

„În urma controlului, au fost descoperite 1.300 butelii ce conţin 9 tone gaze periculoase pentru mediu, cu potenţial distrugător asupra stratului de ozon, substanţe care sunt interzise pe teritoriul României şi al Uniunii Europene”.

Beneficiarul, un om de afaceri din România, a crezut că poate introduce marfa nocivă în țară. Specialiștii spun că odată folosite, cele 9 tone de freon s-ar fi transformă în 40.000 tone de CO2. Potrivit comisarului șef Petrică Irimia, încărcătura periculoasă a fost blocată la timp, urmând să fie returnată în Turcia:

„Buteliile cu gaz au fost sigilate, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transport substanţe şi preparate periculoase”.

Importatorul român mizase pe înțelegerea autorităților portuare care, contra unor atenții, vor da mărfii sale liber la vamă.

A nimerit însă în plină descindere a procurorilor DIICOT care, joi, în portul Constanța Sud, au destructurat gruparea infracțională din care făceau parte polițiști, vameși și oameni de afaceri români și străini.

Aceștia au fost ridicați și duși la audieri, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare și dare de mită în sumă totală de 500.000 de dolari.