Confidenţialitate

Mii de angajaţi din sistemul sanitar, în grevă de avertisment. Ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie

Mii de angajaţi din sistemul sanitar, membri afiliaţi ai sindicatului Sanitas, au intrat miercuri în grevă de avertisment în mai multe judeţe din ţară.

Mulţi dintre ei au venit de acasă pentru a protesta faţă de inechităţile din sistem.

Greva a avut loc între orele 08 şi 10.

Angajaţii ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie.

În Gorj, 3.000 de angajaţi au protestat timp de două ore, iar la Spitalul din Târgu-Jiu au fost preluate doar urgențele.

Aceştia au purtat banderole în semn de nemulțumire față de ordonanţa 20 din 2016. Ei solicită, între altele, compensarea salariilor și pentru personalul tehnic și administrativ din Sănătate și plata orelor suplimentare.

Și la Constanța au protestat aproape 3.000 de cadre medicale. Acestea cer o lege a salarizării corecte, care să elimine inechităţile din sistem.

La Spitalul Județean Constanța, cadrele medicale au purtat banderole albe pe care scria ”Grevă”, dar și pancarte cu mesaje precum “Câte şcoli să mai urmăm ca să ne echivalăm”, “Vrem să fim corect plătiţi, nu să ne umiliţi”. Și la această unitate au fost asigurate urgențele.

sanitas-constanta

sanitas-constanta-2

Acţiuni similare au fost organizate şi în spitale din Buzău, Brăila, Botoșani, GalațiFocşani, Vaslui, Timişoara, Alba Iulia, Arad şi Braşov.

La Spitalul Județean din Focșani, protestul a fost însoțit de melodii precum ”Banii vorbesc” și ”România trezește-te!”

În timpul protestului, internările și operațiile au fost amânate până la ora 10. Urgențele au fost însă asigurate.

Liderii Federației Sanitas au precizat că o grevă generală este programată pentru 31 octombrie. Aproape 69.000 de sindicalişti au fost de acord cu această formă de protest.

Federația solicită Guvernului să introducă în ordonanța 20/2016 și alte categorii de angajați din sistemul sanitar: angajaţii care lucrează în serviciul tehnic administrativ, în număr de 23.000, funcţionarii publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 şi angajații din creşe şi grădiniţe, aproximativ 1.500.

sanitas-braila

Sursă foto: Federația Sanitas/ Facebook.