Confidenţialitate

Ambasadorul Mihalache: Voi cere ca românul care a aruncat cu lăzi în teroriştii din Londra să fie decorat

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, luni, la Antena 3, că va discuta cu MAE să îi propună preşedintelui Klaus Iohannis ca românul Florin Morariu, numit erou în Marea Britanie după ce ar fi aruncat cu lăzi în autorii atacului din Londra, să fie decorat.

El a precizat că va discuta şi cu autorităţile britanice ca Morariu să beneficieze de protecţie, după ce el a acuzat că se simte ameninţat.

“L-am felicitat pentru gestul deosebit pe care l-a făcut. N-aş spune eroic, neapărat, că e un pic, aşa, prea sentimental, dar e un gest extraordinar. (…) I-am spus că eu mă gândesc foarte serios să-i propun ministrului Afacerilor Externe şi, prin minister, preşedintelui României să primească o decoraţie a statului român, ca un semn de recunoaştere, pentru un gest care devine oarecum simbolic pentru ceea ce înseamnă românii din Marea Britanie”, a spus ambasadorul.

Mihalache a precizat că a avut o discuţie cu românul, invitându-l la Ambasadă, unde vor avea o discuţie inclusiv despre oferirea de protecţie, având în vedere că acesta afirmă că se teme pentru viaţa lui.

“Am vorbit eu personal cu el am câteva ore. Am convenit că mâine (marţi – n.r.) va face o vizită la Ambasada României şi vom stabili împreună anumite măsuri de protecţie, pe care, sigur, nu ambasada le poate lua, pentru că nu avem resurse, împreună cu partenerii noştri de cooperare din Marea Britanie să vedem ce putem face să existe un minim de protecţie asupra lui”, a spus Dan Mihalache.

Presa britanică a început să scrie luni despre curajul de care a dat dovadă brutarul român Florin Morariu, care în noaptea atentatului a aruncat cu două lăzi într-un jihadist ce înjunghia oameni în zona Borough Market din Londra. Jurnaliştii BBC i-au luat interviu brutarului român, care a povestit cum a invitat trei brazilience în brutărie, după ce trei atacatori au înjunghiat în câteva minute zeci de trecători în zona Borough Market.