Confidenţialitate

Mihai Pop, doctor în conservarea urșilor bruni: “Statul închiriază fauna unor persoane private în scopul gestiunii (…) Pentru problemele economice trebuie gândite și asumate alte mecanisme”

Ursul brun este o specie protejată în Europa, iar vânătoarea lui este interzisă, dar în România sunt permise derogări pentru stabilirea unor cote de vânătoare. În acte, România are cei mai mulți urși bruni din Europa.

După împușcarea unui urs alfa într-o zonă protejată din Covasna, de către un cetățean străin, la vânătoare, ministrul Mediului spunea că analizează schimbarea legislației în domeniu.

Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune ca sunt peste 7.000 de exemplare, iar cifrele pe care le are sunt din 2015.

Foarte mulți specialiști sau reprezentanți ai ONG-urilor contestă metodologia de numărare a ursilor în țara noastră și spun că mulți dintre administratorii fondurilor cinegetice au interesul să declare mai mulți ursi astfel încât numărul exemplarelor ce pot fi recoltate să fie mai mare.

Totuși, cifrele și dezbaterile din aceste zile nu au în spate niciun studiu sau vreo declarație a cercetătorilor, care n-au fost consultați, după cum spune la Mihai Pop, de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat în emisiunea Misiunea Verde, Mihai Pop, doctor în conservarea urșilor bruni explică modalitățile prin care populațiile de animale sălbatice sunt controlate și reclamă lipsa atât a unui cadru legal adecvat vremurilor noastre, dar și lipsa de comunicare între toți cei care ar putea da naștere unor strategii eficiente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ILUSTRAȚIE FOTO: mana5280 / Unsplash