Confidenţialitate

Mihai Diaconescu, cercetător INFP, despre cutremurul de 5,2 din România: „Cel mai mare cutremur din zona respectivă” | AUDIO

Luni, 13 februarie 2023, în România a avut loc un cutremur de 5,2 magnitudine, urmat de o replică de 3,0. Cutremurul s-a produs în zona Olteniei, Gorj, la o adâncime de 13,2 kilometri. Replica s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

„Putem să spunem că a fost un seism moderat spre mic. Zona este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic. Este cel mai mare cutremur din zona respectivă. A avut loc la Nord de Târgu-Jiu. Cutremurul acesta de 5,2 a avut loc la o adâncime de 13,2 kilometri și a avut și o replică de 3”, a explicat la Europa FM Mihai Diaconescu, cercetător INFP.

Liliana Nicolae: Unde s-a resimțit?

Mihai Diaconescu: „Asta vom putea afla din primele estimări în câteva ore”.

Liliana Nicolae: Putem lega de ceva anume acest cutremur?

Mihai Diaconescu: „Există un sistem de falii acolo, orientate Est-Vest, Nord-Sud cu apoximație. S-au mai produs cutremure chiar anul trecut acolo. Noutatea este magnitudinea care este cea mai mare magnitudine din zonă, deocamdată”.

Liliana Nicolae: La Timișoara, dar și la Arad Inspectoratele pentru Situații de Urgență au anunțat că se deplasează în recunoașterea post-cutremur.

Mihai Diaconescu: „E normală dacă s-a simțit cutremurul. Este normal ca ISU să se deplaseze să vadă dacă s-a întâmplat ceva în aria lor de competență”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cutremur de 5,2 în România. Replică de 3,0 la aproape 20 de minute distanță