Migrena cu aură – o formă comună a durerii de cap

Migrena este o durere de cap foarte puternică iar în unele cazuri este însoţită de o aură, un semnal senzorial, cum ar fi licăriri de lumină, puncte oarbe sau furnicături în mâini sau picioare.

O durere de cap, indiferent când și cum apare, este extrem de supărătoare. Știați că există mai multe tipuri de dureri de cap, printre care și migrena cu aură?

Aceasta reprezintă migrena clasică în care durerea este precedată cu 15-30 de minute de manifestări senzoriale diverse, denumite aură sau prodrom. Pot fi simptome vizuale, fie puncte luminoase, flash-uri, fie puncte negre în câmpul vederii. Până la instalarea durerii de cap mirosul se modifică sau apar furnicături și amorțeli ale mâinilor sau feței și slăbiciune musculară.

Aura este urmată de o durere severă instalată pe o jumătate a capului sau la frunte, care se accentueaza la efort, zgomot sau lumină puternică. Se poate însoți de greață și vărsături. Netrată, migrena cu aură durează chiar și 3 zile.

Cauzele migrenelor nu sunt în totalitate cunoscute. Printre factorii de risc se numără predispoziția genetică, alimentația, obezitatea, oboseala sau stresul. Dopamina și serotonina par a avea și ele un rol.

Specialiștii în neurologie susțin în urma unor studii, că femeile care suferă de migrene cu aură au riscuri crescute pentru infarct miocardic și formarea de cheaguri de sânge în circulație, mai ales cele care folosesc medicamente anticoncepționale.

Mare atenție – durerea de cap severă, peristentă, apărută brusc în timpul zilei sau care trezește din somn asociată cu pierderea echilibrului, dificultăți la vorbire sau paralizii poate avea drept cauză un atac vascular cerebral și necesită asistență medicală de specialitate, de urgență.