Confidenţialitate

Miercurea protestelor sindicale, la București și în alte orașe

Marile confederaţii sindicale organizează, miercuri, proteste în fața Guvernului, la sediile mai multor prefecturi din țară și ale unor partide.

”Solidaritatea Sanitară” organizează, în Capitală, manifestații la sediul PNL (în intervalul orar 12:30-14:00) şi în Piaţa Victoriei (în intervalul orar 14:30-16:00).

”Protestul împotriva meschinăriei şi ingratitudinii guvernanţilor este o acţiune în stradă, desfăşurată cu numărul maxim de participanţi permis de lege, pentru apărarea intereselor angajaţilor şi pacienţilor prin alocarea unui buget adecvat sănătăţii şi pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate”, potrivit unui comunicat. Revendicările includ măsuri de protecţie a lucrătorilor din sistem.

“Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează şi introducerea unor forme de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor lucrătorilor din sănătate. Totodată, Protestul împotriva meschinăriei şi ingratitudinii are în vedere blocarea intenţiei Guvernului de a elimina, respectiv diminua, o serie de drepturi salariale ale lucrătorilor din sănătate”, adaugă sindiclaștii.

Cartel Alfa, confederaţie care reunește sindicate din mai multe domenii, va organiza un pichet la sediul USR-PLUS și un protest la 12 și 30 de minute în Piaţa Victoriei.

”Mai întâi, trecem pe la sediul USR-PLUS (ora 10.00), pentru a le transmite că guvernarea este pentru CETĂŢENI! România e un stat SOCIAL, nu un stat MINIMAL! NU AUSTERITĂŢII”, potrivit unui anunț.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Sindicatul Europol şi toate sindicatele PUBLISIND va continua “să ceară guvernării USR-PNL să stopeze campania anti-bugetari, să înceteze asaltul generalizat, dat împotriva sistemului public”. De la ora 10.00, sindicaliştii din MAI se vor aduna în faţa Guvernului.

”Este a 6-a oară când ieşim în stradă în acest an ca urmare a bătăii de joc în formă continuată a guvernanţilor la adresa poliţiştilor şi rezerviştilor militari. Vom fi în stradă în fiecare săptămână până când acest guvern ticălos va înţelege că redresarea economiei nu se face prin furtul banilor din buzunarul oamenilor”, atrage atenția Sindicatul Europol, potrivit căruia acțiuni de stradă vor avea loc şi în faţa prefecturilor Iaşi, Cluj şi Caras-Severin. ”Continuăm lupta sindicală cu Guvernul Cîţu şi ne opunem tăierilor de salarii şi drepturi”, au mai anunţat sindicaliştii.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, organizaţii sindicale reprezentative din industria feroviară ce reprezintă peste 30.000 de angajaţi, vor picheta simultan, în intervalul 12.30 – 13.30, sediul Guvernului şi sediile Prefecturilor din Craiova, Timişoara, Cluj-NApoca, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. ”S-a ajuns la această decizie deoarece nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, iar situaţia din industria feroviară este cu mult mai gravă decât vor să comunice public guvernanţii”, au potrivit unui comunicat.

Sindicaliștii reclamă “lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară, lipsa investiţiilor în materialul rulant, falimentarea CFR Marfă și amânarea aplicării Statutului personalului feroviar”.

”Aceste teme, esenţiale pentru păstrarea activităţii de la calea feratăîn parametri acceptabili, din toate punctele de vedere, au fost comunicate în ultimii ani tuturor prim-miniştrilor, tuturor miniştrilor ai transporturilor şi tuturor administraţiilor care s-au perindat înfruntea companiilor feroviare subordonate Ministerului Transporturilor. An de an ceferiştilor li s-a promis căse va investi la calea ferată, căse vor asuma politici de restructurare modernăa activităţii şi cătotul va reintra în normal datorităreformelor care se vor face în urma unei analize strategice care săracordeze calea feratădin România la ecosistemul feroviar european. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret. Aşa se face ca astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulăcu viteze de 43 de km pe orăin traficul de pasageri şi 17 km pe orăin traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviarăinregistrându-se nu mai puţin de 500 de restricţii de viteză”, susțin sindicaliştii CFR.