Confidenţialitate

Micii comercianți cer ca magazinele de cartier să rămână deschise

În contextul instituirii stării de urgență, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România solicită autorităților ca micile magazine să rămână deschise și să nu le fie restricționată activitatea.

“Micile magazine trebuie să rămână deschise! În condițiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerările din marile magazine și pentru a reduce circulația persoanelor pe distanțe mari. Cetățenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente și bunuri de strictă necesitate, iar comercianții au nevoie de susținerea statului, prin măsuri concrete, pentru a-si putea desfășura activitatea”, a declarat vicepreședintele ANCMMR.

Feliciu Paraschiv susține că magazinele de cartier au luat măsuri de protecție si igienizare a spațiilor comerciale și se depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susținut.

„Considerăm că Guvernul ar trebui să includă cheltuielile făcute în beneficiul salariaților, în scopul limitării pandemiei COVID-19, în categoria cheltuielilor sociale deductibile integral. Același regim se poate aplica și cheltuielilor efectuate cu materialele consumabile și serviciile aferente necesare pentru prevenirea răspândirii epidemiei, realizate în beneficiul clienților. Aceste cheltuieli substanțiale și neprevăzute pot pune presiune pe activitatea economică a micilor comercianți, deja serios afectată în contextul epidemiei. Nu trebuie să uităm că angajații cei mai expuși infectării cu coronavirus după personalul medical, sunt cei din retail, și în special casierii și personalul de la vitrinele asistate care intră în contact zilnic cu mii de oameni”, a mai spus vicepreședintele ANCMMR.

Asociația consideră că autoritățile statului trebuie să continue dialogul cu sectorul de retail și toți agenții economici care vor fi afectați atât de efectele epidemiei, cât și de restricționarea unor drepturi fundamentale precum libertatea economică.

Între măsurile de sprijin cerute se numără amânarea plății contribuțiilor sociale (CAS, CASS si CAM), amânarea cu două luni a depunerii declarațiilor fiscale sau rambursarea rapidă a TVA pot constitui un sprijin în această perioadă dificilă din punct de vedere social și economic.

„În unele zone, activitatea zilnică ar putea avea de suferit prin reducerea sau întreruperea programului. În aceste condiții, solicităm Guvernului să aibă în vedere scutirea de la plata impozitelor și contribuțiilor aferente indemnizației pentru angajații a căror activitate a fost limitată. În zonele afectate, ar trebui reduse chiar și impozitele locale pentru a nu asista la creșterea poverii fiscale în contextul reducerii sau întreruperii activității, preîntâmpinând astfel falimentul unor agenți economici”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Printre alte măsuri solicitate de ANCMMR se numără compensarea plăților concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM, compensarea plăților concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM în luna următoare înregistrării concediului medical, măsuri speciale pentru facilitarea aprovizionării constante cu mărfuri a magazinelor de proximitate, dar și verificarea lanțului de prețuri producător-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a căror cerere crește, sprijinul autorităților pentru dezinfecția imediată a magazinelor intrate în carantină, pentru a reduce gravele pierderi financiare cauzate de perisabilități și pentru a putea relua fluxul aprovizionării către clienții din proximitate.