Confidenţialitate

Ammouliani, mica insulă elenă cucerită de turiştii români | AUDIO

Turiștii români care în această vară și-au petrecut vacanța în nordul Greciei, și au căutat zone mai ferite de pericolul pandemiei, au descoperit un adevărat paradis verde, la doi pași de Muntele Athos.

Ammouliani, singura insulă locuită din peninsula Halkidiki, are o lungime de doar 6 kilometri și numai 500 de locuitori.

Ghiulfer Predescu a vizitat recent această insulă şi a realizat un reportaj.

”Foarte aproape începe Muntele Athos. Aici, este granița care se întinde de la un capăt la altul al muntelui. Nu este permis accesul nimănui”.
Vocea tinerei care vorbeste in limba română se aude pe feribotul care duce către insula Ammouliani. Este de fapt un mic sat care până in urmă cu 100 de ani era locuit doar de câțiva călugări de pe muntele Athos.

„E o insulă foarte mică, pentru familii, pentru copii. E o insulă extraordinară”, spune Olga, o moldoveancă îndrăgostită de Ammouliani. Insula, de numai 6 kilometri, este liniștită, cu străzile sunt pline de flori colorate, pensiuni cochete, hotelurile mici și elegante. Iar tavernele de pe malul Mării Egee oferă mâncare tradițională grecească , la prețuri accesibile spun turiștii.

„Am venit să vizitez. Sunt pasionat de turism. Ati auzit despre această insulă? Nu, nu am auzit niciodată. Cum vă place aici? Excepțional! Păcat că vineri se termină excursia”, spune domnul Petrică din Galați.

„Mâine sperăm să mergem și spre Athos. Și Ammouliani, ce vă place aici? Locul este pitoresc, specific grecilor. Este foarte frumos”, completează Ramona din Prahova.

Bucuroase de oaspeți, gazdele organizează diverse evenimente impreună cu turiștii, potrivit jurnalistului Florin Albu, care vine in fiecare vară în micul sat pescăresc:.

„Ei fac și concurs de gastronomie. Doamnele mai în vârstă prepară ceva în mod special și se întrec între ele, cu comisie. Toate, aici in piață”.

Marea, de un turcoaz cristal, se vede din orice punct al insulei, care este inconjurată de 23 de plaje, amenajate sau sălbatice. O cameră costă între 50 de euro, cu mic dejun inclus, și cel mult 90 de euro.

În această vară, numărul turiștilor români a crescut simțitor a explicat președintele Asociației de Promovare Turistică a micuței insule grecești, Nikitas Martigakis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.