Confidenţialitate

MEXIC: Val de proteste violente la adresa polițiștilor | VIDEO

Cazul unui bărbat, găsit mort la 3 ore după ce a fost arestat de forțele de ordine, a stârnit revolte în Mexic.

Bărbatul fusese reținut pentru că nu purta mască de protecție în spațiul public.

Proteste anti-poliție au izbucnit de joi seară în Guadalajara, al doilea cel mai mare oraș din Mexic.

Manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine în fața guvernului, au incendiat mașinile poliției și au spart ușa de la intrarea în palatul guvernamental.

Presa internațională prezintă pe larg subiectul și subliniază că polițiștii mexicani sunt prost plătiți și slab pregătiți, fiind adesea înclinați către abuzuri.

Concret, Giovanni López, un zidar în vârstă de 30 de ani dintr-un oraș de lângă Guadalajara, a fost reținut de poliția municipală pe 4 iunie.

Într-un film care surprinde momentul, ofițerii înarmați pot fi văzuți cum îl forțează pe López să urce în mașina poliției, în timp ce martorii îi roagă să îl elibereze.

“Doar pentru că nu purta mască?”, se aude întrebând unul dintre martorii oculari. Dar polițiștii au replicat că bărbatul a opus rezistență.

Rudele lui López l-au căutat la secția de poliție, însă li s-a spus să meargă la spitalul Guadalajara. Când au ajuns la spital, l-au găsit mort.

Presa locală arată bărbatul avea o rană produsă de glonț în picior, iar autopsia a arătat că a murit din cauza unei lovituri la cap.

Sursa foto: Telegraph