Meşteşugari în grevă japoneză de Mărţişor din cauza preţurilor mari pentru închirierea spaţiilor

Meşteşugarii din Cluj-Napoca au fost astăzi în grevă japoneză, purtând banderole albe şi şnur de mărţişor legat de unelte, în semn de protest faţă de decizia Primăriei de a atribui organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife mari pentru închirierea căsuţelor din Piaţa Unirii.

Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Primăria Cluj-Napoca nu a consultat organizaţiile profesionale ale meşteşugarilor aşa cum s-a procedat anii anteriori, ci a atribuit organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife foarte mari pentru închirierea căsuţelor de lemn.

„Prin greva japoneză, cea mai pașnică formă de manifestare care crează disconfort minim, dorim să ne exprimăm dezacordul cu Primăria Cluj-Napoca privind modul în care a administrat Târgul de Mărțișor din Piaţa Unirii, oferind unei firme orientate pe profit dreptul de organizare, fără a se consulta cu organizațiile profesionale care i-au fost parteneri timp de un deceniu. Meşteşugarii nu îşi întrerup activitatea, ci poartă două ore pe braţ banderole albe şi îşi expun la standuri uneltele cu care lucrează – ciocan, daltă, război de țesut, ac de croșetat, legate cu un șnur de mărţişor. Protestul are loc şi la Bucureşti, nu numai la Cluj-Napoca. Firma care s-a ocupat de Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii a cerut chirii extrem de mari, pe care meşteşugarii nu şi le pot permite. Este jaf curat, preţurile pentru închiriere sunt cuprinse între 900 de lei pentru mărţişoare şi 4.000 de lei pentru alte produse. Nici căsuţele de lemn nu sunt justificate, nu sunt practice”, a spus Molnar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit acestuia, meşteşugarii sunt îngrijoraţi de faptul că organizarea Târgului de Mărţişor nu s-a făcut prin concurs deschis şi nu a avut loc o consultare cu alţi operatori culturali care ar fi putut organiza evenimentul.

„Taxele cerute sunt foarte mari. În plus, noi nu am fost consultaţi, era normal să fim întrebaţi, poate am fi organizat noi Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii. Cel care organizează acum nu înţelege arta meşteşugărească, el vrea doar să facă profit. Noi vrem şi să promovăm nişte tradiţii şi obiceiuri, produsele le facem noi, nu le aducem din altă parte şi le revindem, inclusiv şnurul de mărţişor l-am făcut noi”, a spus Crăciun.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că, în acest an, municipalitatea a primit o solicitare din partea unui furnizor de servicii specializate de organizare de târguri din Ploieşti şi a decis să o aprobe.

„A fost singura solicitare depusă şi am vrut să putem evalua în ce măsură acest tip de organizare a târgului sezonier de mărţişoare este oportun sau nu. În funcţie de reacţiile primite se va lua o decizie dacă se va continua pe viitor sub această formă sau nu. Motivul pentru care am încercat să mergem pe varianta de căsuţe din lemn ţine şi de confortul şi siguranţa utilizatorilor, care pot să-şi lase produsele înăuntru peste noapte, târgul fiind păzit. În Piaţa Unirii este şi o scenă amplasată pentru a trezi un interes sporit din partea vizitatorilor”, a spus Oana Buzatu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS